Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Bekasowate
Biegus Zmienny


Wygląd:
długość ciała: 16-22 cm.
Ptak mniejszy od szpaka. Latem wierzch czarno-szaro-rdzawy, pierś czarno kreskowana na białym tle. W zimie bardziej popielaty
z wierzchu, biały od spodu z delikatnym plamkowaniem na piersi.  Skoki czarne, dziób czarny, średniej długości, lekko zakrzywiony
w dół.

Występowanie:
głównie w arktycznej tundrze i na trawiastych plażach północnych wybrzeży. Spotykany na plażach Bałtyku w trakcie wędrówki. Zimuje u wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.

Gniazdo:
W niskiej roślinności na ziemi, dobrze ukryte w kępie roślinności trawiastej.

Lęgi:
3-5 jaj beżowych w brązowe cętki. Wysiadywanie 21-24 dni. Pisklętami opiekują się głównie samce; młode uzyskują lotność
po ok. 3 tygodniach.

Pokarm:
Drobne bezkręgowce, owady, skorupiaki, mięczaki.

Wędrowny: Przylot: III-V, odlot: VII-XI.

Calidris alpina
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego