Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Czaplowate
Czapla Biała


Wygląd: długość ciała: 85-100 cm, smukła sylwetka z długą, esowato wygiętą szyją. Ubarwienie białe. W szacie godowej na grzbiecie wyrastają długie pióra ozdobne, dziób jest czarny a nogi czerwonawe.  Młode czaple mają dziób żółty, a nogi żółtawobrązowe.

Występowanie:
Południowa Eurazja, Australia, Afryka, Ameryka Północna i Południowa. W Polsce spotykana w okresie polęgowym.
Zamieszkuje tereny zalewowe w dolinach rzecznych, a także na stawach hodowlanych.

Gniazdo: w trzcinach, na krzewach lub drzewach w postaci platformy z gałęzi, łodyg i liści.

Pokarm: różne zwierzęta wodne: ryby, płazy, gady, skorupiaki i owady, także drobne zwierzęta lądowe.

Lęgi:
3-5 niebieskawych jaj. Wysiadywanie 25-26 dni. Młode osiągają lotność po 6-9 tygodniach.

Wędrówki:
Przylot: III-IV, odlot: VIII-XI. Czasem zimuje, zwłaszcza na południu kraju.






Egretta alba
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego