Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Łuszczaki
Gil


Wygląd:  samiec ma wierzch popielaty, spód różowoczerwony, skrzydła i ogon czarne, pasek na skrzydle i kuper biały. U samicy spód różowobrązowy.

Występowanie: Europa, Azja Północna. Lasy iglaste i mieszane, zdrzewienia polne, parki i ogrody.

Gniazdo: wśród gęstych gałęzi drzew i krzewów zwłaszcza iglastych.

Lęgi: 4-6 niebieskawych, brązowo nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 14-16 dniach. 1-2 lęgi w roku.

Pokarm: nasiona, pąki, jagody, również owady.

Wędrówki: osiadły i częściowo wędrowny.

Cechy charakterystyczne: pary łączą sie często na całe życie.

Dryocopus martius
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego