Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Dzięciołowate
Dzięcioł Czarny


Wygląd: długość ciała: 45-46 cm. Największy z naszych dzięciołów. Lata falistym lotem z nieregularnymi uderzeniami skrzydeł. Ubarwienie całe czarne. Samiec ma na głowie czerwoną czapeczkę, a samica tylko czerwoną plamę na potylicy.

Występowanie:
Europa po Azję Wschodnią. Stare bory i lasy liściaste, stare, duże parki miejskie i zadrzewienia.

Gniazdo: w dziupli wykutej w pniu drzewa.

Lęgi
: 3-5 białych jaj. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają dziuplę po 24-28 dniach.

Pokarm: larwy, poczwarki i dorosłe owady żyjące w drewnie, także mrówki.

Wędrówki: osiadły.

Dryocopus martius
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego