Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Dzięciołowate
Dzięciołek


Wygląd: 14-16 cm. Najmniejszy gatunek dzięcioła. Całe ubarwienie pstre. Wierzch ciała w poprzeczne pręgi, ogon czarny z białymi bocznymi sterówkami. Spód ciała kremowy, drobny kreskowany, bez czerwieni na podogoniu, co odróżnia go od innych pstrych dzięciołów. Samiec ma na głowie krótką czerwoną czapeczkę, której nie posiada samica.

Występowanie: Europa. Cały obszar kraju, z wyjątkiem wyższych gór. Różne drzewostany liściaste i mieszane, obrzeża lasów, parki, unika rozległych borów.

Gniazdo: w dziupli wykutej w miękkim lub spróchniałym drzewie.

Lęgi: 5-6 białych jaj. Wysiadywanie: 11-12 dni. Młode opuszczają dziuplę po ok. 20 dniach.

Pokarm: owady i ich larwy zbierane z powierzchni kory lub spod niej wydobywane.

Wędrówki: osiadły.

Dendrocopos minor
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego