Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Krukowate
Sroka


Wygląd: 40-48 cm.Smukła sylwetka z długim ogonem. Ubarwienie czarno-białe. Skrzydła i ogon z metalicznym połyskiem.

Występowanie: Eurazja, północno-zachodnia Afryka, zachodnia część Ameryki Północnej. Otwarte tereny z grupami drzew, także ogrody, parki z wysokimi drzewami, nawet w centrum miast.

Gniazdo:
wysoko w koronach drzew lub na wierzchołkach krzewów,  zbudowane z patyków i gliny w kształcie dużej kuli z zadaszeniem.

Lęgi:
5-7 zielonkawych, nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 17-18 dni. Młode opuszczają gniazdo po 22-25 dniach.

Pokarm: owady, jaja ptaków, małe ssaki, nasiona, odpadki.

Wędrówki:
osiadła.

Pica pica
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego