Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Rybitwy
Rybitwa Czubata


Wygląd: 35-45 cm. Ubarwienie białe, popielaty wierzch skrzydeł
i grzbietu. Czarna czapeczka na głowie. Nogi czarne, dziób czarny z żółtym końcem.

Wystpowanie: Europa Północna i Południowa. Wybrzeża morskie.

Gniazdo: w płytkich zagłbieniach piasku plaż lub na budowlach morskich.

Lęgi: 1-2 centkowane kremowe jaja. Wysiadywanie ok. 3-4 tygodnie. Młode opuszczają gniazdo po ok. 4 tygodniach.

Pokarm: małe ryby łowione podczas nurkowania z lotu.

Wędrówki: przylot V, odlot VII-IX. Zimuje w Europie Południowej
i Wybrzeżach Afryki

Sterna sandvicensis
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego