Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Jemiołuszki
Jemiołuszka

Wygląd: 18 - 21 cm, krępa sylwetka, kolor rdzawobrązowy po szarobeżowy. Na oczach wąska, czrna maska. Na wierzchołku głowy długi czubek sięgający za potylicę. Skrajne lotki i końcówki sterówek jaskrawożółte. Na skrzydłach białó-żółto-czarne wzory i z czerwonymi końcami lotek. Lot podobny do lotu szpaka.

Występowanie:
 Północna Eurazja, północno-zachodnia część Ameryki Północnej. Lasy iglaste i mieszane, zimą również w parkach i ogrodacch.

Gniazdo:
na drzewie lub krzewie, uwite z gałązek, trawy i porostów.

Lęgi:
3-5 białych jaj pokrytych ciemnymi plamkami. Młode osiągają lotność po 14-15 dniach.

Pokarm:  latem owady, w zimie jagody oraz owoce, które zachowały się na drzewach np. jarzębiny i jemioły.

Wędrówki: Ptak wędrowny, zalatuje gromadnie do nas zimą.


Bombycilla garrulus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego