Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Szpakowate
Szpak


Wygląd: 21-23 cm. Czarne ubarwienie o lśniącym upierzeniu z białymi plamkami, u samca mieniące się zielenią i fioletem. Dziób żółty. Młody szpak szarobrunatny.

Występowanie: Europa po Azję Środkową, zimą basen Morza Śródziemnego. Sprowadzone do Ameryki Północnej, Afryki Południowej, Australii i Nowej Zelandii. Lasy, zwłaszcza ich obrzeża, ogrody, kępy drzew.

Gniazdo: w dziupli, skrzynce lęgowej lub w szczelinie budynku.

Lęgi: 3-6 jasnoniebieskich jaj. Wysiadywanie: 14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 21 dniach. 1-2 lęgi w roku.

Pokarm:
owady, dżdżownice, ślimaki, także owoce i jagody.

Wędrówki: przylot: III, odlot: X-XI. Część ptaków zimuje w kraju.

Cechy charakterystyczne: ich śpiew naśladuje odgłosy innych ptaków.

Sturnus vulgaris
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego