Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Żurawie
Żuraw


Wygląd: 105-130 cm.Ubarwienie popielate, czarna głowa i szyja oraz biała szeroka brew za okiem. Na ciemieniu czerwona plama.

Występowanie:
Europa Północna po Wschodnią Syberię, zimą basen Morza Śródzziemnego, Indie, Chiny. Zbiorniki wodne,
                         podmokłe lasy, torfowiska.

Gniazdo: na płytkiej wodzie wśród roślinności.

Lęgi:
2 oliwkowe lub beżowe, brązowo nakrapiane jaja. Wysiadywanie: 30 dni. Młode osiągają lotność po 65-70 dniach.

Pokarm:  głownie roślinny, ale również drobne zwierzęta.

Wędrówki: Przylot: II-III, odlot: IX-X

Grus grus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego