Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Dzięciołowate
Dzięcioł Zielonosiwy


Wygląd: 25-29 cm. Mniejszy i delikatniejszy od dzięcioła zielonego, do którego jest również podobny. Ma popielatą głowę i szyję. Samiec ma na czole małą czerwoną plamę. Wierzch ciała zielony, kuper żółtozielonkawy. Spód ciała szarooliwkowy.

Występowanie: Europa. Południowa i północno-wschodnia część kraju. Lasy liściaste i mieszane, parki, ogrody.

Gniazdo:  
dziuple w drzewach liściastych, często pozostawionych przez dzięcioła zielonego.

Lęgi: 7-9 białych jaj. Wysiadywanie 14-17 dni. Młode opuszczają dziuplę po 23-27 dniach.

Pokarm: głównie mrówki, ich jaja i poczwarki, które zbiera na ziemi i drzewach. Zjada także owoce i jagody.

Wędrówki:
osiadły.





Picus canus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego