Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Zimorodkowate
Zimorodek


Wygląd: 16-18 cm.  Wierzch ciała niebieskozielony z turkusowym grzbietem i ogonem. Spód ciała i policzki rdzawobrązowe a gardło białe. Długi i mocny dziób oraz bardzo krótkie nogi i ogon.

Występowanie: Europa i Afryka Północna po południowo-wschodnią część Azji. Nad rzekami i strumieniami z czystą wodą i wysokimi brzegami z gęstą roślinnością.

Gniazdo: w norze o długości ok. 1 m, zakończona komorą lęgową, wygrzebanej w urwistym brzegu.

Lęgi:
6-7 białych jaj. Wysiadywanie: 18-21 dni. Młode uzyskują lotność po 23-27 dniach. 2, czasem 3 lęgi w roku.

Pokarm:  małe ryby i wodne owady, kijanki i skorupiaki.

Wędrówki:
osiadły.

Cechy charakterystyczne: polując na małe ryby, nurkuje z gałęzi zawieszonej nad wodą.

Alcedo atthis
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego