Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Raniuszki
Raniuszek


Wygląd: 14-16 cm. Upierzenie różowo-czarno-białe. Puszysta, krępa sylwetka z długim ogonem.

Występowanie: Eurazja. Lasy, zadrzewienia, zarośla.

Gniazdo: w kształcie kuli, misternie uwite z mchu, porostów, wełny zwierzęcej i roślin.

Lęgi:
8-10 białych, czerwonawo nakrapianych jaj. Wysiadywanie 12-13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 15-20 dniach.

Pokarm:
owady i pająki.

Wędrówki: osiadły i lokalnie wędrujący.

Cechy charakterystyczne: ruchliwe ptaki, poza lęgiem żyją najczęściej w grupach po kilkanaście osobników, przemierzając
lasy i zarośla.

Aegithalos caudatus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego