Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Jastrzębiowate
Błotniak Łąkowy


Wygląd: 41-52 cm. Charakterystyczne wąskie skrzydła. Samiec popielaty z czarnymi końcami skrzydeł, czarnym paskiem na wierzchu i dwoma paskami na spodzie skrzydeł. Samica jest brunatna z wierzchu i brązowo kreskowana na płowym tle od spodu, z białą plamą na pokrywach nadogonowych.

Występowanie:
Europa, Azja,  północna Afryka. Podmokłe łąki, obrzeża bagien, a także rozległe łany zbóż.

Gniazdo: na ziemi ukryte w roślinności.

Lęgi:
3-5 żółtawych lub zielonkawych nakrapianych jaj,  Wysiadywanie 28-30 dni. Młode pozostają w gnieździe przez ok. 30 dni, a potem przebywają w pobliżu przez dalszych 2-3 tygodnie karmione przez rodziców

Pokarm:
drobne ssaki, ptaki, duże owady.

Wędrówki:
 Przylot : III-IV, odlot: IX-X. Zimuje na południe od Sahary.

Circus pygargus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego