Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Mewy
Siodłata


Wygląd: 62-80 cm. Upierzenie białe z czarnym płaszczem. Dziób potężny, żółty z czerwoną plamką przed końcem. Nogi cieliste.
Młode na wierzchu brunatno łuskowane, a głowa i spód są plamkowane i kreskowane. Dziób czarny. Ubarwienie ostateczne osiąga dopiero w piątym roku życia i w kolejnych szatach coraz bardziej przypomina ptaki dorosłe.

Występowanie: Północna Europa. Wybrzeża Morskie.

Gniazdo: w koloniach lub pojedynczo na klifach lub plażach.

Lęgi:
2-3 szare lub oliwkowe, brunatno plamkowane jaja. Wysiadywanie 26-28 dni. Młode osiągają lotność w wieku 7-8 tygodni.

Pokarm:
ryby, ptaki, ssaki, a także odpadki.

Wędrówki:
Przylot: II-IV, odlot: VII-XII. Część ptaków przebywa u nas przez cały rok.

Larus marinus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego