Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Dzięciołowate
Dzięcioł Duży


Wygląd: Długość ciała: 22-26 cm. Średniej wielkości dzięcioł o czarno-białym ubarwieniu z czerwonym podogoniem. Samiec ma czerwoną czapeczkę na potylicy. Samica nie ma czapeczki, ale  młode obojga płci mają czerwone czapeczki.

Występowanie: Europa po Azję, północno-zachodnia Afryka. Zamieszkuje lasy, parki i ogrody z wyższymi drzewami.

Gniazdo: w dziupli wykutej w żywym drzewie.

Lęgi: 5-6 białych jaj. Wysiadywanie: 12-13 dni. Wychowywaniem młodych zajmują się oboje rodzice. Młode opuszczają gniazdo po 20-24 dniach.

Pokarm: Głównie owady i ich larwy, zimą nasiona wydobywane z szyszek.

Wędrówki: osiadły.




Dendrocopos major
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego