Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Pokrzewkowate
Piecuszek


Wygląd: 11-12 cm. Ubarwienie wierzchu szarooliwkowe, spodu bladożółtawe, a brzuch biały. Na głowie wyraźna biaława brewka podkreślona ciemnym paskiem ocznym.

Występowanie:
Europa po środkową Syberię, Afryka Północna. Lasy, parki, ogrody. Zadrzewienia i zakrzaczenia liściaste z bujnym podszytem i runem.

Gniazdo:  na ziemi, dobrze ukryte wśród roślinności, często na zboczu lub skarpie, w formie budowli z bocznym wejściem.

Lęgi: 5-7 białych, czerwono nakrapianych jaj. Wysiadywanie 13 dni. Młode opuszczaja gniazdo po 18-19 dniach. 1-2 lęgi w roku.

Pokarm: owady i pająki a także jagody.

Wędrówki:  
Przylot: IV-V, odlot: VIII-X

Cechy charakterystyczne: podobny do pierwiosnka, od którego różni się jasnobrązowymi nogami.

Phylloscopus trochilus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego