Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Jastrzębiowate
Myszołów


Wygląd:
50-57 cm. Upierzenie z wierzchu przeważnie jednolicie brązowe, od spodu rozmaicie od czarnobrązowego po żywo centkowane na brązowo.

Występowanie: Europa po Azję Wschodnią, zimą również Afryka. Obrzeża lasów, poluje nad łąkami i polami.

Gniazdo:
buduje każdego roku, wysoko na drzewach.

Lęgi: 2-4 jaja w ciemne cętki.. Wysiadywanie 33-35 dni. Młode osiągają lotność po 50-55 dniach.

Pokarm: małe ssaki do wielkości młodego królika, ptaki, płazy, gady, duże owady, dżdżownice, także padlina.

Wędrówki: częściowo wędrowny, część osobników zimuje.

Buteo buteo
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego