Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Kaczkowate
Nurogęś


Wygląd: 58-66 cm. Ubarwienie samca białe z różowym nalotem, grzbiet czarny, głowa zielono połyskująca z grzywiastym czubem.
             Samica jest szara z brązową głową z rozczapierzonym czubem. Dziób cerwony z piłowatymi ząbkami.

Występowanie:
Północna Eurazja, Ameryka Północna. Na wybrzeżach, jak również nad jeziorami i rzekami.

Gniazdo: Zazwyczaj w dziupli. czasem, w szczelinach skalnych, wykrotach, norach, spróchniałych pniach, dziurawych murach
              opuszczonych budynków.

Lęgi:
6 do 17 jaj w kolorze od kości słoniowej po bardzo bladocielisty. Jaja wysiadywane są przez okres 30–35 dni przez samicę.
        Pisklęta opuszczają gniazdo po 24–48 godzinach.

Pokarm:
ryby,  młode początkowo skorupiaki i owady.

Wędrówki:
zimuje dość licznie na wodach śródlądowych i morskich.



Mergus merganser
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego