Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Jastrzębiowate
Krogulec


Wygląd: 28 - 38 cm. Ubarwienie samicy szarobrunatne z wierzchu, u samca  niebieskoszary wierzch. Od spodu prążkowane.
Intensywnie żółte oczy. Samiec jest wyraźnie mniejszy od samicy. Żółte nogi i długi prosty ogon, którego nie rozkłada nawet szybując.

Występowanie: Europa po wschodnią część Azji, Afryka Północna. W lasach i półotwartych terenach.

Gniazdo: w wysokich partiach drzew, blisko przy pniu.


Lęgi: 5-7 jaj w brązowe cętki. Wysiadywanie: 35-35 dni. Młode osiągają lotność w wieku 26-31 dni.

Pokarm: w wększości ptaki łowione w locie, a także gryzonie.

Wędrówki: częściowo wędrowny.

Accipiter nisus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego