Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Sikory
Uboga


Wygląd:
11-12 cm. Czarna z połyskiem czapeczka na głowie i czarna plamka na gardle. Policzki białe, grzbiet i skrzydła szare, spód brudnobiały.

Występowanie: Europa po Azję Wschodnią. Lasy liściaste i mieszane, parki, ogrody, sady.

Gniazdo: w dziupli drzewa lub jamce ziemnej, szczelinach murów lub skrzynce lęgowej.

Lęgi: 7-10 jaj, białych, matowych w czerwone cętki. Wysiadywanie: 14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 18-19 dniach.

Pokarm: owady i ich larwy, pająki, w zimie nasiona.

Wędrówki:
osiadła.

Parus palustris
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego