Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Dzieżbowate
Srokosz


Wygląd: ok. 23 cm.  Skrzydła, ogon i maska na twarzy czarne. Wierzch ciała i kuper popielate, spód z szarym nalotem.

Występowanie: Europa. Na otwartych przestrzeniach z grupami drzew i krzewami.

Gniazdo: wysoko na drzewie lub wysokim krzewie. Zbudowane z korzonków, kłączy i włókien roślinnych.

Lęgi: 5-6 zielonkawych, gęsto nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 15-16 dni. Młode opuszczają gniazdo po 19-20 dniach.

Pokarm: duże owady, gryzonie, małe ptaki, jaszczurki.

Wędrówki: osiadły i częściowo wędrowny.


Lanius excubitor
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego