Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Czaplowate
Czapla Siwa


Wygląd: Długość ciała: 90-105 cm. Smukła sylwetka z długą wygiętą szyją. Upierzenie popielate z wierzchu i białawe od spodu. Z tyłu głowy zwisa czarny czub, zaś z przodu szyi ma rząd czarnych plamek. Młoda czapla nie ma wyrazistego rysunku na głowie i szyi. W locie różni się od bociana lub żurawia esowato wygiętą szyją i łukowato wygiętymi skrzydłami.

Występowanie: Eurazja, Afryka. Zbiorniki wodne, doliny rzeczne, bagna. Kolonie są często lokalizowana na wyspach lub w starych drzewostanach w pobliżu wód.

Gniazdo: z gałązek przeważnie na drzewach.

Pokarm: głównie ryba a także żaby i inne płazy, również gryzonie i owady.

Lęgi: 3-5 bladozielonkawych jaj. Wysiadywanie 25-26 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 50 dniach

Wędrówki: Przylot: III- IV, odlot: IX-XI, część zimuje w kraju.

Ardea cinerea
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego