Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Łuszczaki
Szczygieł


Wygląd: 12-14 cm. Na głowie  czarno-biało-czerwony rysunek, grzbiet beżowy, skrzydła czarne z szerokim żółtym pasem przez środek, kuper biały, ogon czarny. Młode mniej barwne, nie mają czerwonej maski na głowie.

Występowanie:
Eurazja.

Siedliska: Zadrzewienia i skraje lasów, parki, ogrody, sady.

Gniazdo: ukryte w wysokich krzewach lub dość wysoko na drzewach.

Lęgi:
4-6 niebieskawych jaj w czerwonawe cętki.. Wysiadywanie: 11-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-16 dniach. 2 lęgi w roku.

Pokarm:
nasiona, pąki, również owady.

Wędrówki: osiadły.

Carduelis carduelis
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego