Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Dzieżbowate
Gąsiorek


Wygląd: 16-18 cm. Samiec - czarna maska na popielatej głowie i rdzawobrązowym wierzchu ciała. Spód z beżowym nalotem. Ogon czarny z białymi skrajami u nasady. Samica mniej skontrastowana z łuskowanym wzorem na spodzie ciała.

Występowanie: Europa po środkową Syberię. Zimą Afryka na południe od Sahary. Otwarte przestrzenie porośnięte krzewami, obrzeża lasów, wśród pól i podmokłych terenów.

Gniazdo:
wewnątrz krzewu lub korony drzewa.

Lęgi:
4-6 jaj, na szerszym końcu wianuszek brązowych plamek.

Pokarm: głównie owady, a także gryzonie, jaszczurki i młode ptaki.

Wędrówki:
Przylot: V, odlot: VIII-IX

Lanius collurio
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego