Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Mewy
Śmieszka


Wygląd: 34-37 cm. W szacie godowej ciemnobrązowy kaptur na głowie, jasnopopielaty wierzch ciała. W szacie spoczynkowej na białej główie ciemna plamka trochę poniżej za oczami. Dziób i nogi ciemnoczerwone. Młody ptak bez kaptura z domieszką brązowych piór.

Występowanie: Europa, Azja Północna, wschodnia część Ameryki Północnej. Zimą Afryka Pólnocna i wschodnia Azja. Wybrzeża, wody śródlądowe.

Gniazdo: w roślinności na lądzie w pobliżu wody lub na małych wysepkach.

Lęgi:
3-4 oliwkowe, plamkowane jaja. Wysiadywanie: 23-26 dni. Młode uzyskują lotność po ok. 35 dniach.

Pokarm:
 owady, dżdżownice, małe ryby, pokarm roślinny i odpadki.

Wędrówki:
Przylot: III-IV, odlot: X-XII, część ptaków zimuje w kraju.

Larus ridibundus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego