Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Drozdowate
Kwiczoł


Wygląd:
Długość ciała: 24-25 cm.  Wierzch ciała brązowy, głowa i kuper popielate, ogon czarny. Cały spód ciała gęsto plamkowaty na beżowym tle. Główną bronią jest ich własny kał, którym obryzgują wroga. Zimą kwiczoły skupiają się często w duże stada.

Występowanie: Europa po środkową Syberię. Grenlandia. Skraje lasów liściastych, parki, ogrody w osadch ludzi.

Gniazdo: na gałęziach lub w rozwidleniu konarów na wysokości kilku metrów, zbudowane z traw i liści z wylepą z gliny.

Lęgi:
4-6 niebieskawozielonych, rdzawo nakrapianych jaj. Przeważnie 2 lęgi w roku. Wysiadywanie: 13-14 dni.  Młode opuszczają gniazdo po 13-15 dniach.

Pokarm:
dżdżownice, owady, ślimaki, owoce jagodowe.

Wędrówki:
przylot: III-IV, odlot: IX-XI. Część odlatuje do Europy Południowej. Na zimę licznie przybywają do nas kwiczoły z Europy Północno-Wschodniej.

Turdus pilaris
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego