Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Muchołówkowate
Muchołówka Żałobna


Wygląd: 14-15 cm. Ubarwienie z wierzchu  czarne, od spodu białe, biała plamka na czole i i biały wzór na skrzydłach. Samice w kolorze szarobrunatnym.

Występowanie: Europa po Syberię Zachodnią, Północno-zachodnia część Afryki, zimą Afryka Zachodnia.  Lasy różnego typu, parki i ogrody.

Gniazdo: w dziuplach lub skrzynkach lęgowych.

Lęgi: 6-7 niebieskawych jaj. Wysiadywanie: ok. 14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-14 dniach.

Pokarm: owady chwytane w locie.

Wędrówki: Przylot: IV-V, odlot: VIII-IX.

Ficedula hypoleuca
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego