Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Muchołówkowate
Muchołówka Szara


Wygląd: 14-15 cm. Ubarwienie z wierzchu  szare. Wierzch głowy i spód ciała jaśniejsze kreskowane.

Występowanie: Europa po SyberięŚrodkową, Północno-zachodnia część Afryki, zimą Afryka na Południe od Sahary.  Lasy różnego typu, parki i ogrody.

Gniazdo: w zagłębieniach, drzew, niszach murów, skrzynkach lęgowych.

Lęgi: 5-6 zielonkawych, brązowo nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-14 dniach.

Pokarm: owady chwytane w locie.

Wędrówki: Przylot: IV-V, odlot: VIII-IX.

Muscicapa striata
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego