Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Drozdowate
Pleszka


Wygląd: 14-15 cm. Pleszka jest podobna do kopciuszka, lecz pierś i brzuch rdzawe, boki głowy i gardło czarne, a na czole biała plama. Samica bardziej płowopomarańczowa od spodu niż samica kopciuszka.

Występowanie:
Europa, Azja Zachodnia po Bajkał, w zimie Afryka na południe od Sahary.  W jasnych lasach, sadach, miejskich parkach i ogrodach.

Gniazdo: w dziuplach i szczelinach drzew, skrzynkach lęgowych.

Lęgi:
5-6 jaj w kolorze turkusowym. Przeważnie 2 lęgi w roku. Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 14-16 dniach.

Pokarm:
owady, pająki oraz owoce jagodowe.

Wędrowny:
Przylot: IV, odlot: IX-X.

Phoenicurus phoenicurus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego