Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Mewy
Pospolita


Wygląd: 38-46 cm. Ubarwienie białe z wyjątkiem popielatego płaszcza. Końce skrzydeł czarne z białymi plamkami na skrajnych lotkach. Dziób żółty, nogi żółtooliwkowe. W szacie młodocianej wierzch ciała w łuskowany brunatny wzór. Głowa i pierś ciemno plamkowane. Na końcu ogona szeroki, czarny pas. Dziób czarniawy, nogi cieliste.

Występowanie: północna Eurazja, północno-zachodnia część Ameryki Północnej, zimą basen Morza Śródziemnego , Azja Wschodnia. Wybrzeża, zbiorniki śródlądowe.

Gniazdo:
bezpośrednio przy wodzie, w niskiej roślinności lub na gołej skale.

Lęgi:
2-3 beżowych lub oliwkowych, brunatno plamkowanych jaj. Wysiadywanie 26-28 dni.

Pokarm: owady, małe ryby, gryzonie, odpadki.

Wędrówki:  Przylot: III-IV, odlot: VII-XII. Część ptaków zimuje.

Larus canus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego