Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Sikory
Modraszka


Wygląd:
11-12 cm. Niebieska czapeczka na głowie z białą otoczką.  Policzki białe z niebieskim paskiem łączącym się na karku. Skrzydła i ogon niebieskie, grzbiet oliwkowy, pierś i brzuch żółte.

Występowanie: Europa po Iran. Lasy liściaste i mieszane, parki, ogrody, sady.

Gniazdo: w dziupli, szczelinach murów lub skrzynce lęgowej.

Lęgi: 10-10 białych, czerwono nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 17-18 dniach.

Pokarm: owady i ich larwy, pająki, w zimie nasiona i owoce jagodowe.

Wędrówki:
osiadła.

Parus caeruleus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego