Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Kaczkowate
Czernica


Wygląd:
40-47 cm. Samiec czrny z białymi bokami. Samica brunatna. Dziób szary z czarnym końcem.

Występowanie:
Europa po wschodnią Azję, pólnocna Afryka. Jeziora, rzeki.

Gniazdo: w szuwarach lub na lądzie.

Lęgi: 8-11 jaj. Wysiadywanie 23-25 dni. Młode są lotne po ok. 40-45 dniach.

Pokarm:
skorupiaki, również pokarm roślinny.

Wędrówki:
wędrowna, przylot III-V, odlot IX-XII.

Aythya fuligula
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego