Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Drozdowate
Śpiewak


Wygląd: 20-22 cm. Jasne podbrzusze z ciemnymi plamkami, wierzch brunatny.

Występowanie:
Europa, Syberia po Bajkał, zimą Afryka Północna. Lasy parki ogrody.

Gniazdo: na drzewie w rozwidleniu gałęzi, w pobliżu pnia. Gniazdo z liści, traw i mchu.
Lęgi: 5 jasnoniebieskich, nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 12-13 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 14 dniach.

Pokarm:
małe ślimaki, dżdżownice, owady a także jagody.

Wędrowny:
Przylot: III-IV,  odlot: IX-XI.

Turdus philomelos
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego