Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Gołębiowate
Gołąb Grzywacz


Wygląd: 40-42 cm. Ubarwienie popielatoniebieskie z białą plamą na bokach szyi i białymi pasami na wierzchu skrzydeł. Pierś czerwonawa.

Występowanie:
Euroazja, północno-zachodnia część Afryki. Lasy, parki, zadrzewienia  śródpolne..

Gniazdo:
wysoko na drzewach, czasami na budynkach.

Lęgi:
2 białe jaja. 2-3 lęgi w roku. Wysiadywanie 16-17 dni. Młode uzyskują lotność po ok. 32-34 dniach.

Pokarm:
nasiona, owoce jagodowe, liście, zboża.

Wędrówki:
przylot: III-IV, odlot: IX-X. Na zimę odlatuje nad Morze Śródziemne.

Columba palumbus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego