Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Łuszczaki
Kulczyk


Wygląd: 18 cm.  Samiec ma żółtą głowę i pierś z wyjątkiem szarej czapeczki i policzków. Wierzch ciała szaropłowy z brunatnymi smugami. Kuper żółty, brzuch biały z czarnymi kreskami po bokach. Samica podobna, ale znacznie mniej żółta. Dziób krótki, stożkowaty.

Występowanie: Europa Środkowa i Wschodnia, Basen Morza Śródziemnego. Skraje lasów i zadrzewienia  śródpolne, parki, ogrody, sady.

Gniazdo: w krzewach lub gałęziach drzew iglastych.

Lęgi:
4-5 niebieskawych lub zielonkawych  nakrapianych jaj. Wysiadywanie ok. 13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 14 dniach. 1-2 lęgi w roku.

Pokarm:
nasiona a także owady.

Wędrówki:
 Przylot: IV-V, odlot: IX-XI.

Serinus serinus

Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego