Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Jaskółkowate
Jaskółka Dymówka


Wygląd: 17-18 cm. Lśniąco czarne upierzenie wierzchnie, biały spód, czoło, podbródek i gardło czerwonobrązowe.

Występowanie:
Eurazja, Afryka Północna, Ameryka Północna. Na terenach gospodarstw wiejskich, otwarte tereny, często nad wodą.

Gniazdo:
gniazdo buduje z grudek gliny wewnątrz budynków, czesto w stajniach lub oboracha także pod mostami.

Lęgi:
4-5 białych jaj. Zazwyczaj dwa lęgi w roku. Wysiadywanie: 14-16 dni. Młode opuszczają gniazdo po 18-23 dniach.

Pokarm:
drobne owady latające.

Wędrówki:
Przylot: IV, odlot: IX-X.

Hirundo rustica
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego