Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Sikory
Bogatka


Wygląd: 13-15 cm.  Głowa czarna z białymi policzkami, żółta pierś i brzuch z czarnym pasem.

Występowanie:
Eurazja, pólnocno-zachodnia część Afryki. Tereny leśne, zadrzewienia, parki, ogrody, nawet w środku miasta.

Gniazdo: w dziuplach, szczelinach drzew i skrzynkach lęgowych.

Lęgi: 8-12 białych, czerwono plamkowanych jaj. Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 15-20 dniach. 2 lęgi w roku.

Pokarm: owady, pająki, także nasiona i owoce.

Wędrówki:
osiadła.

Parus major
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego