Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Wróble
Mazurek


Wygląd:
14-15 cm. Brązowy z grubym dziobem, brązowa czapeczka, białe policzki z czarną plamką pośrodku i czarnym gardłem.

Występowanie: Euroazja, północno-zachodnia Afryka. Amerka Północa i Australia. Otwarte lasy, wsie, sady, pola z grupami drzew.

Gniazdo: w dziuplach drzew, skrzynkach lęgowych, szczelinach budynków.

Lęgi:
5-6 beżowych nakrapianych jaj. .  Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 16-17 dniach. 2-3 lęgi w roku.

Pokarm:  nasiona, owoce, owady.

Wędrówki: osiadły.

Passer montanus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego