Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Pliszkowate
Pliszka Górska


Wygląd:  18-19 cm. Wierzch ciała popielaty z wyjątkiem czarniawych skrzydeł, spód żółty. Samiec ma czarne gardło. Samica mniej skontrastowana, nie tak jednolicie żółta od spodu, z białym gardłem. Ogon czarny z białymi skrajami.

Występowanie: Europa, Azja Północna, Afryka Północna. Nad rzekami i strumykami o kamienistych brzegach.

Gniazdo: w szczelinach miedzy kamieniami lub roślinnością.

Lęgi:
4-6 brązowo nakrapianych jaj. Wysiadywanie 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 12-13 dniach. 2 lęgi w roku.

Pokarm: owady, zbierane z powierzchni lub chwytane w locie, pająki i małe dżdżownice.

Wędrówki: Przylot: III-IV, odlot: IX-X.

Motacilla cinerea
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego