Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Pokrzewkowate
Kapturka


Wygląd:  14-15 cm. Ubarwienie popielate, spód ciała jaśniejszy. Samiec wyróżnia się czarną, a samica rdzawobrązową czapeczką.

Występowanie: Europa po Syberię Zachodnią, Afryka Północna, Zachodnia i Wschodnia. Lasy liściaste i mieszane z bujnym podszytem, parki i ogrody.

Gniazdo:
w niskich i gęstch krzewach.

Lęgi:
4-5 jasnych, nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają po 12-14 dniach.

Pokarm: owady, larwy, również jagody.

Wędrówki: przylot: IV, odlot: IX-X.

Sylvia atricapilla
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego