Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Jastrzębiowate
Błotniak Stawowy


Wygląd:
48-56 cm. Samiec ma partie upierzenia w kolorze brązowym, jasnoszarym,  czarnym i beżowym. Sód skrzydeł mniej lub więcej białe z czarnymi końcami. Samica brązowa,
skrzydła od spodu brązowe.

Występowanie:
Europa po Azję Zachodnią, Afryka Północna. Zimą Afryka Środkowa. Nad rzekami i jeziorami z trzcinowiskami. Poluje również nad polami i łąkami.

Gniazdo: W trzcinach bezpośrednio nad wodą lub w gęstych zaroślach na brzegu.

Lęgi:

3-6 białych jaj. Wysiadywanie 31-38 dni. Młode osiągają lotność po 35-38 dniach.

Pokarm:
żaby, ptaki wodne, małe gryzonie, również jaja ptaków i pisklęta.

Wędrówki:
 Przylot : III-IV, odlot: IX-X.

Circus aeruginosus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego