Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Kormorany
Kormoran


Wygląd: 80-100 cm. Czarne upierzenie, w szacie godowej z połyskiem metalicznym koloru zielonkawego lub brązowawego. Dziób haczykowato zakończony. Na wiosnę ma białawe boki głowy i szyi oraz białe plamy u nasady nóg.

Występowanie: Eurazja, Afryka, Australia, zachodnia część Ameryki Północnej. Na wybrzeżach, jak również nad jeziorami i rzekami.

Gniazdo: w koloniach na wysokich drzewach. Buduje je z gałęzi.

Lęgi:
3-4 jasnoniebieskie jaja. Wysiadywanie ok. 28-31 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 50 dniach.

Pokarm:
małe ryby i inne zwierzęta wodne, które chwyta nurkując. Również skorupiaki i owady.

Wędrówki:
przylot: III, odlot: IX-XI. Coraz liczniej zimuje, głównie na Bałtyku.

Cechy charakterystyczne: często suszy rozpostarte skrzydła, które namakają podczas nurkowania.


Phalacrocorax carbo
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego