Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Jastrzębiowate
Jastrząb


Wygląd: 48-68 cm, samica - 60-66 cm. Ubarwienie szarobrunatne z wierzchu, białe od spodu z gęstymi, ciemnymi prążkami. Intensywnie żółte oczy. Samiec jest wyraźnie mniejszy od samicy.

Występowanie: Eurazja, Ameryka Północna. W widnych lasach iglastych i mieszanych, skupiskach drzew na obrzeżach miast.

Gniazdo:
w koronie wysokich drzew na skraju lasu.

Lęgi:
2-4 niebieskawe jaja. Wysiadywanie: 35-38 dni. Młode osiągają lotność w wieku 35-42 dni.

Pokarm:
ptaki do wielkości bażanta i ssaki do rozmiaru zająca.

Wędrówki: osiadły.

Accipiter gentilis
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego