Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Czaplowate
Ślepowron


Wygląd:
58 - 65 cm. Krępa sylwetka. Głowa, szyja i spód białe, na głowie czarna czapeczka. Czarny również grzbiet, a skrzydła, pokrywa nadogonowa i ogon szare. W okresie godowym z głowy wyrastają dwa długie białe pióra ozdobne. Pełną gracji sylwetkę uzupełnia czerwona tęczówka. Samica i samiec wyglądają podobnie, ich upierzenie spoczynkowe różni się brakiem piór ozdobnych.

Występowanie: środkowa i południowa Europa, Azja południowa i centralna, Afryka z Madagaskarem. Zabagnione brzegi zbiorników wody, zarówno słodkiej jak i słonej.

Gniazdo: z gałązek na krzewie, w zaroślach lub na drzewie.

Pokarm: ryby, płazy i różne owady; prowadzi nocny tryb życia - poluje głównie rano i wieczorem.

Lęgi: 3 do 6 zielonkawych jaj. Wysiadywanie 21-23 dni. Młode opuszczają gniazdo po 3-4 tygodniach. Jeden, czasami dwa lęgi w roku.

Wędrówki: Przylot: III- IV, odlot: VIII-IX do Afrki równikowej.

Nycticorax nycticorax
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego