Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Kowaliki
Kowalik


Wygląd: 13-15 cm. Krępy ptak z krótkim ogonem. Wierzch ciała niebieskoszary, spód beżoworudawy. Przez oko przebiega czarny pasek sięgający aż do karku. Dziób mocny, dłutowaty.

Występowanie:
Eurazja, Maroko. Lasy liściaste i mieszane, zwłaszcza z zadrzewieniem dębowym. Parki i aleje starych drzew.

Gniazdo: w dziuplach, których sam nie wykuwa, w skrzynkach lęgowych, w rozwidleniach kory.

Lęgi:
4-7 białych jaj z nielicznymi rdzawymi plamkami. Wysiadywanie: 22-24 dni. Młode opuszczają gniazdo po 22-24 dniach.

Pokarm:
owady i ich larwy, a także nasiona.

Wędrówki:
osiadły.

Cechy charakterystyczne:
kowalik jest jedynym naszym ptakiem, który chodzi po pniu i gałęziach głową w dół.

Sitta europaea
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego