Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Kaczkowate
Mandarynka


Wygląd:
41– 45 cm.  Samiec kolorowo ubarwiony, długie ozdobne pióra z tyłu gowy, pióra na skrzydach w kolorze pomarańczowym. Samica szarobrązowa z jaśniejszą głową, na której wyróżnia się biała obrączka oczna z jasną linią poza okiem.

Występowanie:
ptak pochodzący ze wschodniej Azji. Zadomowiony w Europie, w parkach, nad jeziorami i obrzeżach rzek.

Gniazdo: w dziuplach drzew w pobliżu wody.

Lęgi:
7 - 12 jaj. Wysiadywanie 25–30 dni. Młode uzyskują lotność po 40–45 dniach.

Pokarm:
różnorodny pokarm roślinny oraz ślimaki, owady.

Wędrówki:
Wędrowna. Występuje również zimą.

Aix galericulata
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego