Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Wilgi
Wilga


Wygląd: 23-25 cm.  Samiec ma całe ciało jaskrawożółte z wyjątkiem czarnych skrzydeł i ogona. Dziób czerwony. Samica jest znacznie skromniej ubarwiona, żółtozielona z kreskowanym spodem.

Występowanie: Europa po Azję Środkową, północno-zachodnia część Afryki, zimą Afryka - na południe od Sahary.  Lasy liściaste i mieszane, stare, duże parki i zadrzewienia.

Gniazdo: uwite misternie w rozwidleniach gałęzi drzewa liściastego, wysoko w koronach.

Lęgi: 4-5 różowawych jaj z nielicznymi kropkami. Wysiadywanie: 15-18 dni. Młode wylatują z gniazda po ok. 17 dniach.

Pokarm: owady, dżdżownice, owoce i jagody.

Wędrówki: przylot: V, odlot: VII-VIII.



Oriolus oriolus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego