Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Drozdowate
Słowik Szary


Wygląd: 16-18 cm. Rdzawobrązowy z oliwkowym odcieniem, spód jaśniejszy, na piersi ciemne plamki.

Występowanie:
Skandynawia i Europa Środkowa. Zimuje w Afryce Wschodniej. Zacienione krzewy i zarośla, często w pobliżu wód,
                         gęsto porośnięte ogrody i parki.

Gniazdo: z liści i traw pod gęstym poszyciem, nisko nad ziemią.

Lęgi:
4-6 brązowawych jaj. Przeważnie 1 lęg w roku. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 12 dniach.

Pokarm:
owady, pająki, ślimaki, dżdżownice oraz owoce jagodowe.

Wędrowny:
Przylot: IV,V,  odlot: IX-X.

Luscinia luscinia
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego