Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Wróble
Wróbel


Wygląd: 14-16 cm. Ubarwienie samca to brązowy wierzch i kuper, kasztanowy kark i szara czapeczka, czarne gardło.  Samica szarobrunatna z wierzchu i szara od spodu.

Występowanie: prawie cały świat. W sąsiedztwie zabudowań w miastach i wsiach.

Gniazdo: okrągłe gniazdo z gałązek, traw, a także różnych odpadków.

Lęgi:
4-6 beżowych jaj w brunatne plamki.  Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 17 dniach. 2-3 lęgi w roku.

Pokarm:  nasiona, owady, larwy, owoce.

Wędrówki: osiadły.

Passer domesticus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego